Wat zijn WordPress plugins?
Als je een WordPress website installeert wordt deze in de ‘basis versie’ geïnstalleerd. Vanuit deze basis kan je extra functionaliteiten toevoegen. Deze functionaliteiten zijn als het ware kleine stukjes software. Deze stukjes software noemen we plugins. Het toevoegen van een plugin is erg simpel en kan iedereen zelf doen binnen het dashboard (de backoffice) van WordPress.
Standaard wordt elke WordPress pagina geïnstalleerd met twee plugins. Akismet en Hello Dolly. Akismet zorgt ervoor dat niet iedereen berichten kan plaatsen op de website. Hello Dolly doet niet zoveel, deze plugin zorgt er alleen maar voor dat er willekeurige teksten worden geplaatst op de admin-pagina. In veel gevallen kunnen deze beide plugins worden verwijderd omdat ze in de meeste websites niet worden gebruikt.
Gratis en betaalde plugins
Je hebt betaalde en gratis plugins. Het zegt niks over de kwaliteit van de plugin, meer over de functionaliteiten. Er zijn een heleboel gratis varianten waar een heleboel websites op draaien en mee werken. De betaalde varianten geven je vaak net wat meer mogelijkheden.
Kiezen voor de juiste plugins
Waar je goed op moet letten als je op zoek gaat naar plugins zijn de ratings, het aantal downloads en wanneer de plugin voor het laatste is geüpdate. Als er heel veel websites gebruik maken van de plugin kan je er vaak wel van uit gaan dat het een goed werkende plugin is. Ook de beoordelingen (met name de hoeveelheid beoordelingen) geven een indicatie van hoe goed de plugin werkt.
Wat ook belangrijk is om te checken is de laatste update datum. Is de plugin recent geüpdatet dan weet je dat er nog steeds ontwikkeling is van de plugin. Gebeurt er al 2 jaar niks meer, dan is het riskant om de software te gebruiken. Je hebt dan grote kans dat het niet goed meer werkt omdat andere delen van je website worden doorontwikkeld en niet goed meer kunnen communiceren met de verouderde plugin.
Het installeren van een WordPress plugin
Het installeren is heel eenvoudig, met een paar klikken is de extra software geïnstalleerd op je pagina en kan je ermee gaan werken. Vaak kost het wel nog even tijd om een plugin goed te configureren.
In theorie kan je zoveel plugins installeren als je zelf wilt. Het is wel belangrijk om daar met enig verstand over na te denken en niet zomaar alles te installeren. Plugins kunnen je website vertragen. Wees niet bang als je een paar plugins gaat installeren dat je website gelijk traag is, maar je moet het wel zo zien dat er een stukje software, een programma aan je website wordt gekoppeld. Dat programma moet zijn werk doen. Als er teveel programma’s tegelijk hun werk moeten doen, kan dat vertragend werken.
Nogmaals, WordPress is gemaakt om plugins toe te voegen dus wees absoluut niet bang om dat te doen, maar blijf met goed verstand nadenken of dit de juiste plugin is en of je misschien een andere kan verwijderen?
Als je plugins met een slechte of geen rating toevoegt, bestaat de kans dat de code niet goed is geschreven. Door deze fouten in de software zou je problemen kunnen krijgen met je website. Daarom raden we altijd aan zeker te stellen dat de ontwikkelaar weet wat hij doet en dat het goed getest is van te voren.
0 reacties